Flapoperatie

Flapoperatie

Flapoperatie

Wat is een flapoperatie?

Zoals hier beschreven op onze tandsteen verwijderen pagina kunt u voorkomen dat tandsteen onder het tandvlees gaat zitten. Er worden dan pockets gevormd die moeilijk te verwijderen zijn. Om te voorkomen dat het kaakbot wordt aangetast kan er gekozen worden voor een flapoperatie. Bij een flapoperatie wordt het tandvlees losgemaakt. Eerst wordt dit gebied in de mond goed verdoofd. Vervolgens wordt het tandvlees omhoog of opzij geklapt (de flap). Het ontstoken weefsel kan dan goed worden verwijderd.

Waarom een flapoperatie?

Soms kan een slechte mondhygiëne tot gevolg hebben dat er ruimtes met verharde voedselresten en bacteriën ontstaan tussen de tand en het tandvlees. Deze ruimtes kunnen oppervlakkig zijn, maar het kan ook voorkomen dat ze diep zijn. Deze ruimtes worden pockets genoemd. Pockets worden gereinigd door de mondhygiëniste met speciale instrumenten. Door een goede mondhygiëne kunnen die pockets weer kleiner worden.

Soms is een reiniging bij de mondhygiëniste echter niet meer genoeg, in dat geval worden de pockets operatief gereinigd. Dit wordt een flapoperatie genoemd. Een flap operatie gaat altijd onder verdoving. Indien u bang bent voor deze behandeling kan deze ook onder narcose worden uitgevoerd.

Hoe verloopt de flapoperatie?

Vooraf wordt u verdoofd zodat uw behandeling vrijwel pijnloos zal verlopen. Tijdens een flapoperatie wordt voornamelijk het tandvlees verdoofd en voorzichtig open gemaakt zodat de tandarts toegang heeft tot deze pockets. Deze worden dan volledig gereinigd en achteraf gehecht. Nu deze ruimtes schoon zijn zullen de pockets kleiner worden en zal het tandvlees zich weer herstellen.

Het voorkomen van een flapoperatie is simpel. Zorg dat u minimaal 1 keer per jaar een bezoek aan de mondhygiëniste brengt. Zij kan op een professionele manier uw tandsteen verwijderen. Dit voorkomt dat er weefsel gaat ontsteken op plekken waar je moeilijk bij kunt komen.

Heeft u toch veel last van ontstoken weefsel? Wacht dan niet langer en maak een afspraak bij 1 van onze vestigingen voor een flapoperatie.

Maak een afspraak bij 1 van de vestigingen van Mydent om erachter te komen wat voor u de beste oplossing is.

Direct inschrijven